PRESIDENTINTEKIJÄT elokuvateattereissa 14.3.

Kotimainen dokumenttielokuva Presidentintekijät saa ensi-iltansa huomenna 14. maaliskuuta. Alla elokuvan ohjaajan, Tuukka Temosen, ja tuottajan, Miia Haaviston, kommentit elokuvaan ja sen ympärillä käytyyn keskusteluun liittyen. Lisäksi liitteenä elokuvan lehdistömateriaali, jossa tietoja elokuvantekijöistä, dokumentissa esiintyvistä henkilöistä, budjetista ja rahoituksesta sekä elokuvan levityksestä.

Ohjaajan sana

Presidentintekijät on avoin, rehellinen ja jopa paljastava kuvaus suomalaisesta kampanjoinnista. Elokuva näyttää miten ammattimaisesti ja samalla pienesti Suomessa vaaleja tehdään. Elokuva ei ole poliittinen, vaikka se sijoittuukin politiikan maailmaan. Elokuva on ennen kaikkea tiiviin työyhteisön kuvaus, jossa on useita voimakastahtoisia ihmisiä.

Kampanjaryhmä lähtee elokuvassa vaaleihin kovan paineen alla tekemään ennakkosuosikista tasavallan presidenttiä. Vaikka työryhmä onnistuukin tässä, vaalivoitto ei ollut itsestään selvyys. Aika oli kampanjaryhmän puolella. Elokuvan henkilöiden moderni ja suora tapa puhua ja tehdä työtä yllätti minut. Olen iloinen saadessani tämän elokuvan myötä näyttää katsojille, että tämän päivän politiikka on paitsi suorapuheista niin kiinnostavaa.

Viime viikkojen tapahtumien valossa Presidentintekijät kiinnostaa ja puhuttaa suomalaisia yli puoluerajojen. Se on hieno asia. Toivon, että elokuva rohkaisee katsojiaan kohti poliittista avoimuutta.

Tervetuloa katsomaan Presidentintekijät.

Tuukka Temonen
ohjaaja

Yhteenveto elokuvan toteutuksesta käydystä keskustelusta

Tuukka Temosen ohjaamasta dokumenttielokuvasta Presidentintekijät on uutisoitu viime viikkoina eri tiedotusvälineissä kautta maan aivan poikkeuksellisella tavalla. Keskustelu on käsitellyt mm. väitettyjä sopimusloukkauksia, tekijöihin ja tuotantoyhtiöihin kohdistuvaa painostusta, sananvapautta, luottamusta ja sensuuria.

Kuvattavat henkilöt ovat antaneet Temosen kuvata kymmeniä tunteja materiaalia vaalityöryhmän työskentelystä täysin avoimesti. Hankalina pidettävien asioiden osalta Temosta on pyydetty sammuttamaan kamera. Nämä pyynnöt ja se, että Temonen aina noudatti niitä, ovat elokuvan raakamateriaalissa. Lopullisessa kuvaleikkausversiossa niitä ei ole käytetty.

Puoluesihteeri Taru Tujunen on nähnyt version elokuvasta. Hän pyysi katselun yhteydessä, että versiossa oleva toteamus elokuvan ulkopuolisesta henkilöstä poistettaisiin. Kyseisen henkilön osalta maininta olisi Tujusen mukaan ollut loukkaava. Näin myös teimme. Muita yksilöityjä toivomuksia tai vaatimuksia elokuvan sisällöstä ei meille ole esitetty. Tätä yhtä mainintaa lukuun ottamatta elokuvan sisältöä ei ole muutettu.

Elokuvan henkilöille on toistuvasti tarjottu mahdollisuutta nähdä versio elokuvasta. Elokuvan henkilöt eivät Tujusta lukuun ottamatta ole käyttäneet Temosen heille lupaamaa oikeutta keskustella elokuvasta. Myös Tujunen itse on julkisuudessa vahvistanut, että on Temosen kanssa on sovittu siitä, että hän näkee elokuvan ja että siiten siitä keskustellaan (Nyberg 2.3.2014). Tällaista keskustelua Tujunen ei ole yrityksistämme huolimatta halunnut käydä. Mikko Kortelainen näki elokuvan version vasta 4.2.2014. Hänellä ei ollut vaatimuksia sen sisällöstä.

Temonen halusi tehdä elokuvan kampanjasta. Sen hän on kertonut myös elokuvassa esiintyville henkilöille. Temonen on kuvausten aikana lisäksi tiedottanut kuvattaville suullisesti ja kirjallisesti, että hän aikoo kuvata suunniteltua enemmän nimenomaan kampanjatyöryhmän työtä.
Tasavallan presidentin yhteydenotot elokuvantekijöihin liittyvät elokuvan raakamateriaaliin, eivät itse elokuvaan. Nämä yhteydenotot eivät ole vaikuttaneet elokuvan sisältöön tai tuotantoon muutoin. Elokuvan raakamateriaalia säilytetään Optiparissa ja Helsinki-filmissä. Sen kaikessa käsittelyssä noudatetaan kummankin yhtiön ja alan vakiintuneita menettelytapoja. Materiaali on kuvattu tämän elokuvan tuotantoon. Sitä ei tulla käyttämään muihin tarkoituksiin. Materiaalia säilytetään huolellisesti.

Olemme noudattaneet kaikkia niitä sitoumuksia, joita on tehty elokuvassa esiintyvien henkilöiden kanssa.

Miia Haavisto
tuottaja, toimitusjohtaja
Helsinki-filmi Oy

» Elokuvan press kit (PDF, 602kB)
» Elokuvan traileri